Äpiabi produktiivsuse tõstmiseks
top of page
uusasastalubadused_tekstita_blogisse.jpg

Äpiabi produktiivsuse tõstmiseks

Oled Sa kunagi oma telefoni rakendusi tõmmates tähele pannud, kui palju uusi äppe Sinu telefon Sulle seepeale edasi soovitab? Olemas on suur äppide meri, millest sobiva väljavalikuks oleks pea et eraldi rakendust vaja. Toome siinkohal välja mõned, mida me Psühhobussis oleme töötõhususe jaoks kasutanud või mis võiksid psühholoogilisest perspektiivist abiks olla.


Keskendumine ja segajatega toimetulek


Forest hoiab sind geniaalsel viisil eemale segavatest internetilehekülgedest ja äppidest. Saad 25-120 minutiks panna kasvama puu. Kui lähed puu kasvamise ajal mõne muu äpi või internetilehekülje juurde, siis su väike puu närbub. Kui pead vastu, siis kasvatad endale ilusa puu. Saad vajadusel valida lehed/äpid, mille kasutamine on lubatud ning vaadata oma päevade ja nädalate jooksul kasvatatud “keskendumismetsa”. Saad valida ka erinevate puude vahel, mida kasvama panna. Põhiversioon on tasuta, ent tasulises versioonis istutatakse iga sinu kasvatatud mõttepuu eest ka üks päris puu. Psühholoogilisest perspektiivist töötab see äpp negatiivse tunde vältimise ning positiivse tunde saamise kaudu. Puu suremine tekitab negatiivseid tundeid ning visualiseerib meie “läbikukkumist”. Iga kasvanud puu tekitab aga rõõmsaid emotsioone.


Veebilehti aitavad blokeerida ka rakendused nagu StayFocusd(Chrome’i rakendus) ning Freedom, ent seal ei saa puid kasvatada.


Lisaks võivad keskendumisel aidata meetodid, kus keskendutakse teatud ajavahemikuks, millele järgneb alati kindla pikkusega paus. Keskendumiste ning pauside pikkused võivad olla erinevad ning peamine on ise endale sobivaim leida. Levinud on näiteks Pomodoro (brauseris tomato-timer.com või telefonis PomoDone) või 52/17 meetod (paindlikum Be Focused - Focus Timer iOS-ile ja5217 Androidile). Alati saad kasutada ka lihtsalt telefonides olemasolevat taimerit. Lühikesed keskendumisvahemikud ning vahepealsed pausid, kus soovitatakse tegeleda ülesandeväliste asjadega, hoiavad keskendumisvõime värskena. Pauside pikkuse mõõtmine tähendab, et on tunduvalt raskem “korraks” internetti minnes sinna jäädagi.


Helikeskkonna muutmiseks saad kasutada järgnevaid viise: rainymood,simplynoiseningNoisli. Need aitavad summutada sind ümbritsevaid segavaid helisid, olgu selleks koristav naaber, nina luristav tudeng raamatukogus või jutuhääled kohvikus. Simplynoise.com ja Noisli lasevad sul just sulle sobivad helid valida. Kuigi need äpid ei lase sul töötada täies vaikuses, saad nende abil helisid paremini kontrolli all hoida ning ootamatud ja võõrad helid keskkonnast ei sega sind.


Harjumuste tekitamine


Olemasoleva negatiivse harjumuse lõpetamine või uue positiivse omandamine võib osutuda raskeks.

Kavalasti on psühholoogiat ära kasutatud äpis stickK - taaskord mängitakse negatiivsete tunnete vältimise peale. Nimelt on selles äpis võimalus panna panti teatud summa raha ning kui sa oma eesmärki ei saavuta, siis… pole see raha enam sinu oma. Saad valida, kellele raha kantakse. Eriti kaval võib olla valida mõni organisatsioon või inimene, keda sa üldse ei salli. Kõlab jällegi kergelt õelalt, ent psühholoogilisest perspektiivist väga efektiivne.


Lisaks on palju rakendusi, mis peamiselt võimaldavad lihtsalt oma edusamme jälgida ning neid sõpradega jagada. Habitica teeb harjumuse muutmise protsessi mänguliseks, muutes sinu halvad harjumused pahalasteks, kellega pead võitlema. Lihtsad ja tõhusad on ka Loop - Habit Tracker (ainult Androidile) ning HabitBull. Nende vahel valimine sõltub juba isiklikest eelistustest ja vajadustest.

Milliseid äppe sa kasutanud oled ja kuidas need sind aidanud on?

bottom of page